hankido vaals

HANKIDO

Hankido werd ontwikkeld door grootmeester Myung Jae-nam en heeft invloeden vanuit het Koreaanse Hapkido en het Japanse Aikido alsook van het Chinese KungFu.

Zelfverdediging

Hankido kent twaalf basis zelfverdedigings-technieken, Ho Shin Ki genaamd. Deze twaalf technieken vormen de basis waarop het hele hankido curriculum is gebouwd. Behalve als zelfverdediging kunnen varianten van deze technieken ook gebruikt worden als dans, Moo Ye Do Bub en als ademhalingsoefeningen, Hwan Sang Do Bub.

Moo Ye Do Bub

Bij het oefenen van Moo Ye Do Bub worden de draaitechnieken, ook wel “dancing Hankido” genoemd, uitgevoerd in de vorm van een dans. Hierbij is het belangrijk niet tegen de kracht van de tegenstander in te gaan maar juist met de beweging mee te draaien. Er wordt dus met elkaar geoefend en niet tegen elkaar. Deze technieken hebben als doel om beter in te leren spelen op de bewegingen van de tegenstander volgens het derde principe. In de technieken komen de eerste twee principes van cirkel en vloeiendheid haast automatisch tot hun recht.

Hwan Sang Do Bub

De Hwan Sang Do Bub technieken zijn opgedeeld in oefeningen voor de verdedigende partij en oefeningen voor de aanvallende partij, waarbij hemel en aarde elkaars tegenovergestelde zijn. Net zoals aanvallen en verdedigen tegenovergesteld aan elkaar zijn. Hwan sang do bup betekent imaginaire oefeningen. Deze technieken worden dan ook solo uitgevoerd, waarbij men alleen de beweging van de aanvallende of verdedigende partij uitvoert. Op deze manier kan men zich concentreren op de juiste ademhaling.